25 februari 2011
De beperkte uitingsvrijheid van ambtsdragers
De vrijheid van meningsuiting is niet voor iedereen even groot. Wie een publieke functie vervult moet zich in het openbaar inhouden. Dat ondervond de Drentse politiechef Gerda Dijksman (foto) die na een uitglijder over de PVV een al te voorbarige conclusie over de oorzaak van een ongeval publiek maakte via Twitter. Er volgde een tuchtrechtelijk onderzoek met als uitkomst dat zij zich schuldig gemaakt heeft aan ernstig plichtsverzuim. "Ze heeft de nabestaanden pijn gedaan en onrust veroorzaakt in de samenleving", schrijft de korpsbeheerder. En daarom is ze uit haar functie ontheven. Ook als voorbeeld voor andere twitterende gezagsdragers, vermoed ik.
Ook staatssecretaris Bleker (CDA) heeft zich verkeken op zijn uitingsvrijheid. Hij dacht dat hij in het kader van de verkiezingscampagne wel vrij genoeg was om nu eens een keer echt te zeggen wat hij dacht van de PVV. Dat hij het helemaal gehad heeft met die partij. Maar dat mocht hij van zijn baas Rutte niet zeggen over de gedoogpartner van de regering waar hij deel van uitmaakt. En van Geert al helemaal niet natuurlijk. De PVV-leider maakt er nooit een punt van om anderen uit te schelden of zwart te maken. Maar als hij zelf het onderwerp is van spot dan kent zijn gemaakte woede geen grenzen. Bleker moest beleefd zijn excuses maken. Een ergere straf voor een politicus kan ik me niet voorstellen.
En dan was er deze week ook nog de roddel van theoloog en dichter Oosterhuis over de koningin. Als staatshoofd is Beatrix eigenlijk de enige in Nederland die geen recht heeft op de vrijheid van meningsuiting. En iedereen die met haar contact heeft mag niets van wat zij zegt naar buiten brengen. Vriend Oosterhuis kon het echter niet laten en vertelde in een tv-programma dat de kersttoespraak van Beatrix afgelopen jaar zwaar gecensureerd was om Wilders niet tegen het hoofd te stoten. Of het waar is of niet zullen we waarschijnlijk pas over honderd jaar weten. Beatrix hult zich in stilzwijgen. Maar ze heeft Oosterhuis wel laten verklaren dat hij "een beetje dom" is geweest om het allemaal zo naar buiten te brengen.
En zo is alles weer met de mantel der beslotenheid bedekt.
koningshuis, politie