25 november 2010

Kritiek op achterkamertjesoverleg geheim gehouden


Het omstreden anti-piraterij verdrag ACTA is weer een stapje dichterbij gekomen. Het internationale verdrag gaat over het harmoniseren van een strafrechtelijke aanpak van namaak en piraterij. De EU treedt in de onderhandelingen op namens Nederland. In de afgelopen jaren is er veel kritiek geweest op de beslotenheid van het overleg over dit verdrag. Organisaties die opkomen voor digitale burgerrechten hebben geheime vergaderstukken gepubliceerd. Het Europese Parlement heeft deze zomer een verklaring aangenomen dat er meer openheid van zaken gegeven moet worden. Tot dusver is er nog steeds heel veel onduidelijk. De besluitvorming over dit verdrag komt daardoor onder druk te staan. Kunnen de richtlijnen en wetten die hier uiteindelijk uit voort komen de democratische toets doorstaan als er geen sprake is van openheid over het voorafgaande proces en volledige informatie van parlementariƫrs en burgers?

Bij alle geheimzinnigheid rond dit ACTA-verdrag en de kritiek die dit oproept is het des te vreemder dat de reacties op een internetconsultatie van de Nederlandse overheid over dit onderwerp niet allemaal worden vrijgegeven. Webwereld achterhaalde via een WOB-procecdure een aantal kritische reacties die (nog steeds) niet op de site staan, terwijl daar wel toestemming voor was gegeven. De reacties gaan over de geheimzinnigheid rond het ACTA-overleg en over de eenzijdige insteek van het verdrag.

Bij de niet gepubliceerde, merendeels kritische reacties is er ook een van de FOBID, de federatie van bibliotheekorganisaties in Nederland. De FOBID vindt dat een eenzijdig op de belangen van auteursrechthebbenden gericht verdrag een bedreiging vormt voor de bibliotheken. In andere reacties lezen we "kritiek op de gevreesde schending van burgerrechten, de aanval op privacy, het aanpakken van onschuldigen en het ontbreken van bescherming als je onschuldig wordt gedaagd. Bovendien vreest men dat de entertainmentindustrie met het verdrag een blanco volmacht krijgt en dat het ineffectief zal blijken tegen piraterij. Een burger is vooral boos omdat de overheid namens de burgers een mandaat heeft en dan diezelfde burger niet in bescherming neemt." En dat alles in het geniep!

,

Geen opmerkingen:

Een reactie posten