13 maart 2015

Voor vrijheid, democratie en geheimhouding

In het debat over het aftreden van de minister van Justitie Opstelten en zijn staatssecretaris Teeven wierp fractievoorzitter Zijlstra zich op als beschermheer van Teeven (liveblog nrc 17.39). Teeven is volgens hem alleen afgetreden omdat Opstelten aftrad. En de enige reden dat Opstelten aftrad was dat er nu toch een document gevonden is over de deal tussen het OM en drugscrimineel Cees H. waaruit blijkt dat de minister de Kamer vorig jaar verkeerd heeft geïnformeerd. De deal zelf, die in 2000 door Teeven als Officier van Justitie was gesloten, liet Zijlstra buiten beschouwing. Verder onderzoek naar de deal zou volgens hem alleen mogelijk zijn als daardoor de indertijd afgesproken geheimhouding niet geschonden zou hoeven worden.

Maar waar ging de deal over? In ruil voor een bedrag van 750.000 gulden mocht de drugshandelaar 4,7 miljoen zwart geld houden. In strijd met de richtlijnen voor dergelijke deals is de belastingdienst buiten de deal gehouden. Cees H. maakte het bedrag over aan het OM, dat hiermee een geheime witwasoperatie van bijna vijf miljoen fiatteerde. Dat had nooit mogen gebeuren, zegt de toenmalige voorzitter van het College van Procureurs Steenhuis. Het College noch de minister was vooraf geïnformeerd. De waarnemend voorzitter van het College werd achteraf met de deal geconfronteerd en zette toen zijn handtekening. Die waarnemend voorzitter was Ben Swagerman, partijgenoot van Teeven.

Dat Zijlstra zich nu zo hard maakt voor geheime afspraken uit 2000 is schandalig. Het gaat hier om een ernstige overtreding van de regels voor deals met criminelen door Teeven met goedkeuring van partijgenoot Swagerman. De belastingbetaler is voor bijna 5 miljoen getild. En Teeven's huidige baas Opstelten is vorig jaar, toen de zaak aanhangig werd gemaakt door Nieuwsuur kennelijk misleid, met zijn aftreden nu, wederom na speurwerk van Nieuwsuur, tot gevolg. Zelfs crimineel Cees H. heeft er geen moeite mee als de deal openbaar wordt gemaakt. Welke democratische parlementariër maakt hier nu nog voorbehouden over geheimhouding? Dit gaat alleen en uitsluitend om de bescherming van partijgenoten, ten koste van de openbaarheid waar de Nederlandse burgers recht op hebben.

Achter de trouw van de VVD aan de parlementaire democratie kan een dik vraagteken gezet worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten