25 juni 2017

Politie snel beledigd

De tolerantie van onze 'beste vriend' wordt regelmatig op de proef gesteld.  Een paar recente berichten:

  • Een 14-jarige jongen uit Den Helder heeft dinsdagavond zijn brutale gedrag moeten bekopen met een nachtje cel. De jongeman stak zijn middelvinger op naar de politi. Hierop is hij aangehouden voor belediging en meegenomen naar het bureau. 

  • De Leiderdorpse Dylan (43) krijgt een boete van 800 euro op de mat voor de belediging van een politieagent. De agenten bekeuren Dylan voor openbare dronkenschap en dat maakt hem woedend. Hij roept: 'Doe je ding fucking ouwe.' Tenminste, dat zeggen de agenten. Dylan geeft toe dat hij dronken was, maar ontkent de belediging. Hij laat de zaak voorkomen en de rechter halveert te boete. 

  • Het opruien van uitgaanspubliek en beledigingen richting politie komt een 21-jarige Edenaar op 150 uur taakstraf te staan, waarvan de helft voorwaardelijk. Agenten houden op 26 februari een jongere aan vanwege uitdaging, maar volgens omstanders hebben ze de verkeerde. Daarop begint de 21-jairge verdachte het publiek op te ruien om leuzen te scanderen. 

  • Een harde duw van een politieagent ontlokte de man uit Nieuw-Dordrecht vorig jaar augustus de krachtterm 'driekwarter'. Dat gebeurde bij een opstootje bij café De Zwetser in Emmen, waar de man met zijn voetbalteam op stap was. Belediging, aldus het Openbaar Ministerie. Wat het precies betekende, wisten de agent en zijn collega’s niet, maar ze snapten wel dat het geen compliment was en namen de man uit Nieuw-Dordrecht mee naar het bureau. Daar belandde hij een nacht in de cel. Een tijdje later ontving hij een boete van 600 euro. Hij liet het ook voorkomen. De officier van justitie legde uit dat de boete zo hoog was, omdat een agent iemand is met een publieke taak. Dan gelden hogere straffen. Toch sprak de rechter de man vrij, omdat zijn kreet geen belediging is volgens de wet. "U moet geen agenten lastigvallen, maar ik verder vind dit een rare, opgeklopte zaak. Een beetje flauwekul. Ik geef u groot gelijk dat niet heeft betaald." 


Flauwekul lijkt me ook in de andere gevallen een passende kwalificatie. Het geval van opruiing misschien uitgezonderd, daar was mogelijk sprake van een dreiging die de politie hinderde in de uitvoering van zijn taak. Het lijkt alsof het argument dat het gezag respect verdient meer dan ooit wordt gebruikt om mensen wegens lelijke woorden of gebaren op de bon te slingeren. Het komt soms wel erg dichtbij machtsmisbruik van een snel op de teentjes getrapte diender.

Waarom gaat het OM hier in mee, vraag je je af. Hebben ze niets beters te doen?

Ik heb in de loop der jaren vaker over dit onderwerp geschreven, zoals hierhier, en hier. Ik denk dat veel zaken tegenwoordig door de politie hoog worden opgenomen omdat agenten, net als andere publieke dienstverleners zoals brandweerlieden en ambulancemensen bij incidenten steeds vaker worden lastiggevallen. Het is begrijpelijk dat ze zich verweren tegen opdringerige, niet zelden door alcohol bedwelmde omstanders die uit zijn op een lekkere rel. Dat de meest agressieve relschoppers in de kraag gevat worden is te billijken. Zoals ik eerder schreef:
Het gaat om de belemmering van de uitoefening van de publieke taak van de ambtsdrager. De agent is daar namens de gemeenschap om de openbare orde te handhaven. Wie dat op de een of andere manier verhindert moet daarvoor namens de gemeenschap boeten. De vraag is natuurlijk wanneer scheldwoorden het effect kunnen hebben dat de ambtsdrager zijn publieke taak  niet meer kan uitoefenen. Dat is allemaal nogal subjectief.
Voor de rechtbank zou het onderscheid gemaakt moeten worden tussen het bewust hinderen van de politie bij de uitvoering van haar taak enerzijds, en brutaliteiten of ordinaire dronken scheldpartijen anderzijds. En ook agenten moeten leren om rottige opmerkingen te negeren. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten