10 september 2010
Uitzending geblokkeerd
Tv-programma's met een classificatie van 12 jaar en ouder zouden overdag niet via Uitzending Gemist toegankelijk mogen zijn. Dat is de uitleg die het Commissariaat van de Media geeft aan de wet die sinds vorig jaar geldt als uitvoering van Europese regelgeving ter bescherming van kinderen. Van Dam (PvdA) en Peters (GroenLinks) hebben hierover kamervragen gesteld.
De wet voldoet aan de EU-richtlijn 'Audiovisuele Mediadiensten' die het videoaanbod op het internet aan strengere regels bindt. Aanbieders van online-videodiensten moeten voorkomen dat kinderen 'ernstig schadelijke content' kunnen bekijken. Alleen sites met redactionele inhoud vallen onder het toezicht; sites met door gebruikers aangemaakte content, zoals YouTube, niet, schrijft Tweakers.net . Ook is het de vraag of de wet geldt voor commerciƫle omroepen.
Het effect van de Europese bezorgdheid over schade aan de kinderziel is dus dat de volwassen meerderheid overdag belemmerd wordt in het kijken naar films. En iedereen die in een andere tijdzone woont zal zijn kijkgedrag moeten aanpassen aan het thuisland.
Terecht vragen de kamerleden de verantwoordelijke minister van OCW of hier sprake is van een bij het medium passende wetgeving. Ik zou zeggen van niet. De regels bij de kijkwijzerclassificatie, een modern alternatief voor de van overheidswege opgelegde filmkeuring, hebben betrekking op de massamedia, film en tv. In de nieuwe media, op het internet, zijn deze regels niet te handhaven zonder grote schade aan het vrije verkeer van informatie. Oorspronkelijk is de classificatie overigens bedoeld als advies aan ouders en anderen die kinderen onder hun hoede hebben. Het langs een achterdeur binnenhalen van door de wet gesanctioneerde filmkeuring is de klok terugzetten. Het zal ook technisch gezien een onmogelijke opgave blijken. De primaire verantwoordelijkheid voor de bescherming van het kind ligt niet bij de overheid maar bij de ouders.
kinderen, televisie
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
1 opmerking:
Goed blog. De richtlijn verplicht overigens niet tot een tijdslot. Er zijn minder vergaande oplossingen denkbaar. Daar zoekt het Commissariaat ook naar, zo heb ik begrepen.
Een reactie posten