13 mei 2024

Studenten blijven demonstreren


De ME op de universiteit. Het gaat er heftig aan toe bij de demonstraties van studenten. Ze eisen dat de universiteit de banden verbreekt met Israëlische instellingen. Dat gebeurt niet. Het gerechtvaardigde doel dreigt langzamerhand te verdwijnen in een geweldspiraal van politie en relschoppers. De ME slaat vreedzame demonstranten van het universiteitsterrein op het Roeterseiland. Door activisten worden zinloze vernielingen aangericht. Vertegenwoordigers van de pers worden bij hun het werk gehinderd. Een domme, onvergeeflijke actie.

Dat deze protesten zo uit de hand lopen heeft alles te maken met het volstrekte onbegrip dat de autoriteiten laten zien inzake de groeiende afkeer van het geweld van Israël in Gaza. Er is werkelijk geen spoor te vinden van enige solidariteit met de bevolking van Gaza die dreigt te worden uitgehonderd en afgeslacht. De reactie van Rutte op de studentendemonstraties is tekenend. Hij belegde vandaag een overleg over toenemend antisemitisme. Met geen woord nam hij afstand van de genocide die zich in Gaza voltrekt. En zo reageren de meeste westerse leiders. 

Het misbruik van de beschuldiging van antisemitisme tegenover mensen die Israël veroordelen is pijnlijk. Alsof het Joodse volk als zodanig verantwoordelijk kan worden gehouden voor de misdaden van een regime. Het is een belediging van die vele Joden die zich van dat regime distantiëren. Maar afstand nemen van Netanyahu c.s. is te veel gevraagd. De banden met de Israëlische regering zijn in de loop der jaren kennelijk zo stevig gegroeid dat wat in het geval van Rusland na de inval in Oekraïne bij wet werd opgelegd -door sancties en het verbreken van alle betrekkingen- hier volslagen onmogelijk lijkt. 

EU censuur

Een vrije uitwisseling van informatie is al lang niet meer mogelijk. Israël heeft Al Jazeera het land uit gezet. De Brits-Palestijnse arts Abu-Sittah heeft op initiatief van Duitsland een EU-brede ‘administratieve ban’ gekregen. Hij heeft in Gaza gewerkt en zou hier in Nederland komen vertellen over zijn ervaringen. Eerder is in Berlijn een congres waar hij uitgenodigd was te spreken ontbonden. Ook in Frankrijk was hij niet welkom. Het is gegeven de persvrijheid die Europese landen zeggen te koesteren wel een heel bijzondere maatregel. Het suggereert een vergaande invloed van de Israëlische regering op de Europese politiek. 

Net als in Duitsland dreigt hier nu ook de demonstratievrijheid aan banden te worden gelegd. De Tweede Kamer heeft eind vorig jaar een motie aangenomen waarin staat dat de in Duitsland al verboden leuze: From the river to the sea, Palestine will be free beschouwd moet worden als een oproep tot geweld tegen Joden. Het zou er op neer komen dat alle Joden uit Israël moeten worden verdreven. De realiteit is eerder omgekeerd. Israël claimt het gehele gebied en onderdrukt alle niet-Joden daarbinnen. "In zowel het handvest van de Likudpartij als in het coalitieakkoord van de regering-Netanyahu claimt Israël ook het hele gebied tussen de Jordaan en Middellandse Zee. Maar in dit geval staan alle middelen van de staat achter deze intentie," zegt Erwin Van Veen van instituut Clingendael. 

Die realiteit kennen ook de demonstrerende studenten. Zij zullen de vrijheid om daartegen te protesteren niet snel opgeven. Hopelijk zonder al te veel vernielingen en met ruimte voor de pers om verslag te doen. 

[foto: Roeterseiland UvA, Fons Heijnsbroek CC]


Geen opmerkingen: