14 januari 2008

Extremist


Betrokkene zelf vindt dat er geen grenzen overschreden zijn. Toch meent het OM in Amsterdam dat Wilders niet als extremist betiteld mag worden. Collega-kamerlid Tofik Dibi werd er gisteren voor gearresteerd nadat de politie, die kennelijk ook twijfels had, bij het OM om raad had gevraagd. Daar was de redenering dat een Tweede Kamerlid beschouwd moet worden als een ambtenaar in functie en dat belediging dus mogelijk strafbaar is, ook al maakt het 'slachtoffer' er zelf geen punt van.
Het OM slaat door. Dit is duidelijk een belemmering van het vrije politieke debat die geen enkele kans maakt om bestraft te worden. Er is geen sprake van bedreiging met geweld, een grond waarvoor een paar jaar terug iemand veroordeeld is die dreigende taal gebruikte in de richting van Verdonk. Het OM laat zich hier veel te veel beïnvloeden door de hype rond Wilders. Het lijkt erg veel op de mediahype rond Verdonk ruim twee jaar geleden na de brand op Schiphol. De Amsterdamse politie haalde toen spandoeken weg, een actie die later door de rechter moest worden gecorrigeerd. Het zou interessant zijn om na te gaan of het nu om dezelfde functionaris gaat die de politie heeft geadviseerd op te treden tegen Dibi c.s.
Overigens heeft de Amsterdamse politie een naam op dit gebied. Een groot aantal arrestaties tijdens het huwelijk van Alexander en Maxima bleek bij nader inzien onterecht. In 2005 werd raadslid Jupijn Haffmans opgepakt tijdens het uitdelen van folders met kritiek op commissaris Welten. Die zaak werd afgedaan met excuses. Maar de vraag is wat men in Amsterdam inmiddels geleerd heeft over de vrijheid van meningsuiting. In Utrecht stond zaterdag j.l. op de Stadhuisbrug ook een demonstrant tegen Wilders. Voor zover ik weet is hij met rust gelaten.

De hype rond Wilders blijft de journalistiek opjagen. Vrijdagavond organiseerde NOVA een discussie over de vraag hoe de media zouden moeten omgaan met een anti-islamitische film die Wilders heeft aangekondigd. Voordat iemand ook maar iets gezien heeft. Het is de droom van de marketingmanager die maar al te graag de spanning wil opvoeren bij de lancering van een nieuw product. Dat journalisten voor deze verleiding bezwijken is tegenwoordig niet meer uitzonderlijk, dat een vrijzinnig iemand als Hans Dijkstal er aan meewerkt valt tegen.
Ernstiger is het dat het kabinet bij de aankondiging van de film officieel zijn zorgen kenbaar gemaakt heeft. Maar liefst drie ministers hebben een gesprek gehad met Wilders (Verhagen zegt op verzoek van Wilders zelf). Zij deden alle een beroep op zijn verantwoordelijkheid. In de grondwet staat: niemand heeft voorafgaand verlof nodig om door de drukpers gedachten of gevoelens te openbaren behoudens ieders verantwoordelijkheid voor de wet. Het is aan de rechter om dat laatste achteraf te toetsen, niet aan de regering om daarmee vooraf te dreigen. Dit is allemaal koren op de molen van Wilders. Hij zal dan ook blij zijn dat het OM in Amsterdam zich bij de hype heeft aangesloten.

,

1 opmerking:

Jos van Dijk zei

Een aanvulling op dit bericht. Folkert Jensma van NRC Handelsblad heeft blijkens een podcast dd. 18-1-08 via nrc.fm uitgezocht waar de beslissing van het OM van zondag j.l. om aan te houden op was gebaseerd. In Breda is ooit een campinghouder veroordeeld tot een boete van 400 euro omdat hij op zijn interne tv-circuit een bewerkte Marlboro poster liet zien met Mohammed en een tekst gelijk aan die over de 'extremist' Wilders (brengt u en de samenleving ernstige schade toe of zoiets). Daarbij werd op die camping tv ook nog regelmatig Van Gogh in beeld gebracht. De fout van het OM is natuurlijk dat die campinghouder een hele groep mensen discrimineerde en de demonstranten van vorig weekend, slechts één persoon beledigden. En dan nog wel een politicus die - daar wijst alle jurisprudentie op- als onderdeel van het politieke debat niet gevrijwaard is van kwetsende opmerkingen. Pijnlijk dus voor het OM, dat later deze week ruiterlijk erkend heeft dat er een fout is gemaakt. Maar ook voor de politie is deze affaire een waarschuwing. Zoals Jensma terecht opmerkte heeft de politie in dit soort gevallen nog veel te vaak uitsluitend oog voor de openbare orde en is er te weinig gevoel voor de vrijheid van meningsuiting. Zie hiervoor het rapport van de Nationale Ombudsman Demonstreren staat vrij van 13 december 2007