06 januari 2011

Verboden getal: 1312


Demonstranten tegen de oorlog in Vietnam die "Johnson moordenaar" riepen werden eind jaren zestig beboet wegens belediging van een bevriend staatshoofd. Alternatieven als "Johnson moordvent" of "Johnson Molenaar" konden ook niet door de beugel.
Aan deze geschiedenis moest ik denken bij het bericht dat Amsterdamse voetbalfans veroordeeld zijn wegens het dragen van een T-shirt met daarop het getal 1312. Dat getal, hebben de autoriteiten uitgevonden, staat in werkelijkheid voor een afkorting, namelijk ACAB. En deze afkorting, zo laten zij weten staat voor "All cops are bastards". En die tekst is verboden. Belediging van het gezag. Hoe ver kun je gaan?
Twee jaar geleden werd een jongeman uit Goes die ACAB op zijn bomberjack had staan in eerste instantie nog vrijgesproken. Het OM ging echter in beroep en het hof veroordeelde hem tot 200 euro boete. Ook al wist toen vrijwel niemand wat ACAB betekende. De jongeman wist het zelf wel, gaf hij toe. En politie-agenten uitmaken voor “een onwettig kind, een niet raszuiver persoon, of een persoon van mindere kwaliteit” is een belediging van een ambtenaar in functie, vond het hof.
In Leeuwarden werd later ook nog een man met een ACAB T-shirt aangehouden toen hij het politiebureau binnenliep. Zijn verklaring dat ACAB stond voor "Acht cola, acht bier" mocht niet baten. Ook hij kwam voor de rechter. En in de krant. Want het is een leuk verhaal, toch?
En inmiddels weet iedereen wat ACAB betekent en nu weet iedereen ook wat 1312 betekent.
Wordt het niet tijd dat politie en justitie zelf vervolgd worden vanwege het verspreiden van beledigende leuzen? Of zou het toch beter zijn als onze dienaren van Hermandad zich wat minder gevoelig zouden tonen en hun aandacht weer meer gaan richten op hun eigenlijke taak.,

Geen opmerkingen: