22 juli 2007

Censuur bij de SP


De SP heeft de hoofdredacteur van het partijblad De Tribune, Elma Verhey, aan de kant gezet vanwege een kritisch artikel over het conflict rond het Eerste Kamerlid Yildirim. Het bestuur eiste van Yildirim dat hij zijn zetel opgaf nadat hij met voorkeursstemmen in de EK was gekozen. Yildirim weigerde en stelde de democratische verhoudingen in de partij aan de kaak. Het artikel dat daarover ging kostte Verhey de kop. Het officiële argument was het ontbreken van hoor en wederhoor, hetgeen Verhey betwist; zij heeft het bewuste artikel vooraf voorgelegd aan haar baas, de secretaris van het partijbestuur.
Vervolgens ontspon zich in de media een discussie over het democratisch gehalte van de SP (zie b.v. Voerman in NRC Handelsblad en een reactie daarop van SP-kamerlid van Raak en een artikel met meer reacties uit de partij). Daarbij ging het vooral om de formele structuur en de positie die Marijnissen al jaren in de partij inneemt.
Democratische verhoudingen zijn niet alleen af te meten aan de structuur. Het gaat er natuurlijk ook om hoe je in de praktijk met elkaar omgaat en daarbij is de uitingsvrijheid een ijkpunt. De SP reageert feitelijk niet anders dan de gemiddelde organisatie waarin een strijd om de macht wordt gevoerd: dit mag niet gepubliceerd worden. Ons blad verwoordt de standpunten van de leiding, wie aanmerkingen heeft op de leiding krijgt van ons geen ruimte. Dit raakt de kern van het recht op de vrijheid van meningsuiting. Dat recht is niet bedoeld voor discussies over het weer. Juist bij conflicten moeten alle betrokkenen zich vrij kunnen uiten. En helaas, juist bij conflicten wordt de uitingsvrijheid het meest geschonden. Dat het in dit geval ook nog eens om een politieke partij gaat maakt het des te treuriger. Intussen gaat het al helemaal niet meer over de uitingsvrijheid, maar over de partij en de positie van de leider. Verhey zit thuis te wachten op een officiële ontslagbrief schrijft ze dit weekend in haar Dagboek in NRC Handelsblad. SP-kopstukken lijken haar te vergeten, zoals ze ook geen oog hebben voor ons dierbare grondrecht.

,

1 opmerking:

Anoniem zei

Ik had zelf een reactie geschreven op de site van elsevier ( http://www.elsevier.nl/opinie/weblog/asp/action/do.add/artnr/162466/weblogid/59/reageer/ja/index.html#reageerform ) voor Afshin Ellian. Resultaat = geen plaatsing. Ik geef toe dat het een waardeloos verhaal is, maar heb me wel aan de spelregels gehouden.

Wanneer gaat Afshin Ellian met pensioen?

De waarheid
Mooi dat Ellian het gedachtegoed van de SP als absolute waarheid beschouwt. In deze waarheid past zijn filosofie dat de SP te hard is tegen Israël, dat als Jan wegvalt dat de SP in elkaar stort (daarom schrijft hij dit soort hoogstandjes) en dat de SP niet democratisch is. Artikelen van Ronald van Raak weigert hij om met zijn gekleurde bril te lezen http://www.sp.nl/opinies/Conflict_in_SP_komt_juist_door_democratie.html , zodat alle schijn van populisme wegvalt.

Ellian legt, zo als een echte denker betaamt, zeer doordachte overeenkomsten tussen de strengheid van de islam en de strengheid van de SP. Ook legt hij een verband tussen Marijnissen en Breznjev.

Vergissen.
Ellian zal zich nooit vergissen. Marijnissen had het over emails in Nova en niet over reacties.

Bashing
Ellian houdt niet van persoon-bashing. Hij sluit zich ook hier bij de SP aan. De SP houdt er ook niet van om in de media over personen te praten.

Ellian
Na zoveel goede artikelen vindt ik dat Ellian een bonus moet krijgen en eerder met pensioen mag van Syp. Dan kan hij met zijn vrienden Rumsfeld, Wolfowitz, Balkenende, Leon de Winter, Frits Barend en Poetin een koetjesreepje eten.