16 februari 2015

Spreekverbod imams

De Telegraaf is er vandaag in geslaagd de islamfobie weer tot grote hoogte op te stuwen. De komst van een aantal orthodoxe islampredikers naar Rijswijk op zondag 8 maart bracht het blad dreigend als 'jihadgala' van 'haatimams'. Met verwijzing naar de terroristisische aanslagen in Kopenhagen, afgelopen weekend.

De toon is daarmee gezet voor hype-gevoelige Kamerleden. De usual suspects reageerden dan ook onmiddellijk op deze nieuwe actie van de grootste krant van Nederland. De PVV hoef ik niet te noemen. De VVD wil geen podium bieden voor haatpredikers in Nederland. CDA Kamerlid Omtzigt: ,,Wanneer imams het salafisme prediken, moet Nederland een visum weigeren. Deze imams hebben onder meer de daden van terreurorganisatie Al Nusra gesteund en de jihad in Europa gefaciliteerd. Minister Asscher beloofde visa te weigeren van radicale imams. Hij en minister Opstelten moeten nu de daad bij het woord voegen.'' Bij hen voegde zich  nu ook D66, kennelijk op zoek naar kiezers op rechts. Kamerlid Schouw wil van minister Asscher weten of hij een visum gaat weigeren aan deze sprekers, zoals hij vorig jaar heeft aangekondigd.De stelling dat 'het salafisme' niet gepredikt mag worden is nogal opmerkelijk van een vertegenwoordiger van een christelijke partij. Hoe ziet hij de vrijheid van godsdienst? En hoe zit het met het verbod aan de overheid, neergelegd in artikel 7 van de grondwet, om vooraf  uitingen te verbieden? Van Kamerleden mag je toch op z'n minst enige reserve verwachten als ze dit soort zaken aankaarten. Maar als het om de islam gaat is dat kennelijk niet meer nodig. Wat weet Omtzigt trouwens over het 'faciliteren' van terreurdaden door deze imams?

Voor de goegemeente die De Telegraaf met deze actie vertegenwoordigt is het allemaal natuurlijk zo klaar als een klontje. Die imams zetten jongeren aan tot terrorisme. Er zit geen enkele licht meer tussen de aansporing om de islam serieus te nemen en de terroristische misdaad. De preek is per definitie een oproep tot haat, dat is verboden en dat moet je dus niet willen als je dat ziet aankomen. Wij bepalen hier wat hier wel en niet gezegd mag worden, tenslotte. Als je dit soort predikers buiten de deur houdt krijg je ook geen last van doorgedraaide jihadisten. Zo simpel is het.

Ik hoop nog steeds dat de meerderheid van onze volksvertegenwoordigers iets verder nadenkt en zich niet door dit soort simpele redeneringen te laten leiden. We mogen van hen afweging verwachten, nuance en toetsing aan de wet met het oog op het algemeen belang en de waarden van een rechtsstaat. Helaas slinkt die meerderheid.

Update 17-2-2015
Ondanks overduidelijke juridische bezwaren tegen het op voorhand verbieden van het optreden van de 'haatpredikers' heeft minister Koenders (PvdA) vandaag besloten hun visum in te trekken.Geen opmerkingen: