25 januari 2016

Openbare orde

De politie in Spijkenisse heeft zaterdag tien vrouwen opgepakt die demonstreerden tegen Wilders. Wilders deelde 'verzetsspray' uit waarmee vrouwen zich zouden kunnen verdedigen tegen aanvallen van ''islamitische testosteronbommen'', zoals hij jonge mannelijke vluchtelingen tegenwoordig noemt. De vrouwen riepen  "Wilders racist, geen feminist". De betogers kregen op hun beurt boze reacties van enkele omstanders. "Jullie willen verkracht worden'', schreeuwde een man.


De vrouwen zijn opgepakt wegens verstoring van de openbare orde. Ze hadden geen vergunning voor een demonstratie aangevraagd. Een van de vrouwen weigerde zich te identificeren en moest daarom de nacht in de cel doorbrengen. Haar advocaat bestrijdt de rechtmatigheid van de aanhoudingen omdat er geen sprake was van rellen. D66 en GroenLinks stellen Kamervragen.

Ik zou hier waarschijnlijk niet over hebben geschreven als ik toevallig dit weekeinde niet weer eens het verhaal van de Februaristaking in 1941 had gelezen.Vijfenzeventig jaar geleden maakte de WA, de militaire afdeling van de NSB de straten van Amsterdam onveilig. De 'weerbaarheidsafdelingen' van de NSB waren al in de jaren dertig opgericht. In theorie waren ze streng gedisciplineerd en slechts verdedigend, in de praktijk bleken ze een vergaarbak voor uniformliefhebbers met een lage geweldsdrempel. Hun optreden veroorzaakte op talloze plaatsen gevechten met tegenstanders. Vele gewonden, aan beide kanten en meer dan eens ernstig, waren het gevolg. Na de Duitse inval kregen ze volop de ruimte voor aanvallen op Joden en Joodse bezittingen. De ergernis van de Amsterdamse bevolking over hun optreden was een van de aanleidingen voor de massale staking op 25 en 26 februari 1941.

Je moet altijd voorzichtig zijn met historische vergelijkingen. De berichten over de uitbreiding van het aantal burgerwachten in Duitsland als reactie op de aanranding en beroving van vrouwen tijdens Nieuwjaarsnacht in Keulen vind ik, naar de geschiedenis kijkend, toch wel zorgwekkend. Het is een vorm van eigenrichting die alleen maar tot meer agressie leidt en de onveiligheid op straat verhoogt. Ernstiger is nog dat dergelijke groepen als rekruteringsplaatsen fungeren voor neonazi's.

Wilders heeft nog geen WA. Maar zijn actiegroepen tegen de komst van asielzoekerscentra schuwen het geweld niet, zoals op diverse plaatsen al gebleken is. Met de 'verzetsspray' is een nieuwe stap gezet in de agressie tegen vluchtelingen. Terwijl het geweld tot nu toe vooral gericht was op gemeentehuizen en raadsleden is de 'ludieke' actie van Wilders een eerste aansporing om eigenmachtig op te treden tegen vluchtelingen zelf. Gecombineerd met zijn 'losse flodder' voorstel om alle jonge mannelijke asielzoekers binnen te houden kan zijn actie door neonazi's worden gezien als een aansporing voor rechtstreeks geweld tegen vluchtelingen.

De tien feministen zijn hopelijk de voorbode van een breder protest tegen deze ontwikkelingen. Het is een schandaal dat zij door de politie zijn opgepakt en vastgehouden. Het terechte protest tegen extreemrechts mag niet uit de openbare ruimte verbannen worden. Amnesty doet vandaag aan een terecht oproep aan de Europese leiders: "It's not the polls you should worry about. It's the history books."1 opmerking:

Unknown zei

Heel goed!