13 april 2020

Harteloos vastgoedbedrijf mag 'boevenclub' genoemd worden

Vastgoedbedrijf Marcan, verhuurder van horecapanden in Rotterdam, wil niets weten van uitstel van betaling van de huur nadat de bedrijven vanwege de corona-epidemie gedwongen zijn hun bedrijven te sluiten. De advocaat schreef een dag na de afkondiging van de maatregelen een brief over huurbetalingsverplichtingen die enkele huurders in het verkeerde keelgat schoot. Een van de cafĂ©-uitbaters ontving een mail waarin hem werd gesommeerd uiterlijk 18 maart schriftelijk te  bevestigen dat hij tot huurbetaling overgaat. ‘Doet u dit niet, dan zal er een boete worden opgelegd en zullen de nodige rechtsmaatregelen jegens u worden genomen’, meldt de sommering van Marcans advocaat.

PvdA-raadslid Dennis Tak liet zich op Twitter in ongezouten bewoordingen uit over Marcan. 'De grootste boevenclub van Rotterdam', noemde hij het bedrijf dat eerder al eens in het nieuws was vanwege asociale huurverhogingen. Daarop spande de advocaat van Marcan een kort geding aan tegen Tak wegens aantasting van de eer en goede naam van het bedrijf.

Vorige week oordeelde de rechter dat de uitspraken van Tak niet onrechtmatig waren. De eis tot rectificatie werd afgewezen. De rechtbank concludeerde alles overwegende 'dat het recht van Tak op vrijheid van meningsuiting in dit geval zwaarder weegt dan het recht van Marcan op eer en goede naam.'


Het Algemeen Dagblad schrijft: 'In het vonnis noemt de rechter de gekozen woorden van Tak "fel van aard" maar hij oordeelt tegelijkertijd dat Marcan zich dit "dient te laten welgevallen". Dit omdat de vastgoedexploitant een "relevante speler is op de Rotterdamse vastgoedmarkt en daarmee een zekere publieke rol inneemt".


Bedrijven die onderwerp zijn van het publieke debat, kun je er uit lezen, zouden zich niet moeten storen aan de heftigheid en het taalgebruik in politieke debatten over gevoelige onderwerpen. Dat geldt dan zeker voor vastgoedbedrijven die in deze krappe tijden uitsluitend dollartekens voor ogen hebben en er dus niet vreemd van moeten opkijken als daar eens iets over gezegd wordt.
De inschatting van de advocaat van Marcan over het taalgebruik van Tak is verder nogal wereldvreemd. Niemand neemt woorden als 'boevenclub' of 'boevenbende' letterlijk als zou er van bewezen crimineel gedrag sprake zijn. Tak's advocaat Verweij: 'Tak heeft geen link willen maken met een criminele organisatie, want dan was hij wel naar de politie gestapt in plaats van een bericht op Twitter te zetten.' Het gaat om termen waarmee praktijken worden aangeklaagd die de wet misschien wel gedoogt, maar die door raadslid Tak en velen met hem op morele gronden worden afgewezen. Daarvoor de rechter inschakelen nadert misbruik van recht, zou ik zeggen.

[foto: Anne Helmond CC]

Geen opmerkingen: