12 juli 2019

GroenLinks vliegt uit de bocht

Over nepnieuws heb ik hier eerder geschreven. Heimelijk politiek bedrijven door middel van het opzettelijk verspreiden van foutieve informatie is een eeuwenoude truc van politieke propagandisten. Zie het als een poging de tegenstander ontregelen door de verspreiding van leugens en geruchten. Dat de overheid ons hiertegen zou moeten beschermen, zoals sommige politici suggereren, is echter een gevaarlijke gedachte. Die overheid is zelf partij en dient het onderscheid tussen waarheid en leugen over te laten aan het onafhankelijk oordeel van de burgers om niet in censuur te vervallen. De beste bestrijding van nepnieuws ligt in handen van onafhankelijke media die de leugens en verzinsels ontmaskeren en burgers in staat stellen zelf te beoordelen wat zij wel of niet moeten geloven. Tegen het nepnieuws werkt alleen het echte nieuws. En opvoeding in 'mediawijsheid'.

In een debat met minister Ollongren bleek dat GroenLinks Kamerlid Nevin Özütok dit niet helemaal goed begrepen heeft. Ze stelde voor de Kiesraad de taak te geven nepnieuws in verkiezingscampagnes te detecteren en aan de kaak te stellen. Özütok werd vervolgens op pijnlijke wijze op haar nummer gezet door PVV-Kamerlid Martin Bosma. Hij maakte van de gelegenheid gebruik om zijn rabiate anti-communisme te etaleren, tot plezier van zijn fans die onder het gepubliceerde filmpje helemaal los gaan tegen die verschrikkelijke gevaarlijke 'groenlinkse communisten'. Dat slaat natuurlijk nergens op. Maar verder moet ik Bosma puur inhoudelijk gelijk geven. De overheid dient zich verre te houden van oordelen over de kwaliteit van nieuwsberichten. Voor je 't weet krijgen we praktijken terug zoals vroeger gebruikelijk in de Rooms-Katholieke kerk toen de bisschoppen nog publicaties goedkeurden met een 'nihil obstat'-stempel.



Motie

GroenLinks weet wel wat vrijheid van meningsuiting betekent. Het laatste GroenLinks congres nam een motie aan waarin de partij het opneemt voor de BDS-campagne tegen de bezetting van Palestina door Israël. Niet omdat men de campagne zelf steunt, maar wel omdat er door bepaalde groeperingen op wordt aangedrongen de propaganda voor de campagne te verbieden. De motie leidde tot een demonstratie voor de deur van het GroenLinks kantoor in Utrecht. Bram van Ojik gaf een toelichting op het standpunt van de partij. 'We verzetten ons tegen het verbieden en strafbaar stellen van standpunten, los van de vraag of we het met die standpunten al of niet eens zijn.' Dat is inderdaad waar het om gaat. Maar de demonstranten tegen die GroenLinks motie ging het natuurlijk vooral om een aanval op de standpunten van de partij. Rechts heeft alleen een boodschap aan de vrijheid van meningsuiting als het daarmee links kan bestrijden.

 [foto: Christoph Scholz CC]

Geen opmerkingen: