28 maart 2018

Zoenende mannen

Het orthodox christelijke volksdeel roert zich weer eens om een overtreding van zijn zedelijke normen aan de kaak te stellen. Een reclameposter met zoenende mannen heeft de toorn opgewekt van de fundamentalistische zedeprekers. Het Reformatorische Dagblad verspreidde een folder met een petitie van 'Gezin in Gevaar', een groep die campagne voert ter bescherming van "een gezin dat bestaat uit vader, moeder en kinderen". De organisatie verzet zich tegen "de losgeslagen seksualisering en schadelijke genderideologie". De omstreden poster van Suitsupply getuigt volgens deze organisatie van een onsmakelijke campagne die kleine kinderen op straat blootstelt aan "zeer seksuele taferelen, namelijk zoenende mannen in erotische pose".

De posters met de zoenende mannen die op bushokjes hingen zijn eerder op veel plaatsen door onbekenden beklad en vernield. Het modebedrijf kwam eerder in het nieuws met ‘licht erotische reclameposters’ die enige ophef veroorzaakten. De eigenaar zou met de dood zijn bedreigd.


Hoofdredacteur Steef de Bruijn van het RD stelt dat de flyer van 'Gezin in Gevaar' de mening van een significant deel van zijn lezers weergeeft. "Als redactie hebben wij uiteraard een mening over homoseksualiteit en relaties", stelt hij. "Ik kan mij wel verplaatsen in de waarden van deze beweging op het punt van homoseksualiteit. De bijbel geeft een heldere visie op relaties en het huwelijk. Een verbintenis op deze manier tussen mannen en vrouwen van hetzelfde geslacht is niet in lijn met wat God heeft beoogd met het huwelijk." De commerciĆ«el directeur van de krant wijst alle verantwoordelijkheid voor de verspeiding van de folder af. “Als we een flyer bij de krant voegen met reclame voor bijvoorbeeld meubels dan zijn wij ook niet verantwoordelijk voor die producten", zegt hij.

Inmiddels is er een tegenactie op gang gekomen. Mensen sturen via Twitter inmiddels massaal gifjes, bewegende afbeeldingen, van zoenende mannen naar het Reformatorisch Dagblad. 'Ja, we kunnen er wel allemaal iets van vinden, maar we moeten laten zien dat het niet raar is', vertelt initiatiefnemer Rutger de Quay. Voor een advertentie met zoenende mannen in het RD verzamelde Jasper Klapwijk in no time 5000 euro.

Je kunt er om lachen, om die bekrompen conservatieve christenen. Maar ondertussen blijft de gestaag groeiende beweging van de SGP en omstreken de homoseksuele minderheid discrimineren. De achterhaalde opvattingen in deze kring worden over het algemeen gedoogd. De term 'haatzaaien' heb ik nog nooit gehoord als het over de discriminerende boodschappen van orthodoxe christenen gaat jegens vrouwen of homo's. De stap naar daadwerkelijke belemmering van bepaalde uitingen en openlijke discriminatie lijkt in dit geval ook minder geproblematiseerd te worden dan wanneer het om radicale moslims gaat. De veronderstelling is dat radicale moslims sneller tot actie overgaan na haatzaaiende preken van een radicale imam dan conservatieve christenen reageren op de even hatelijke boodschappen over het gevaar van homo's die in hun kring worden verspreid. Ik weet niet of alle homo's dit volmondig kunnen bevestigen. Problematisch vind ik in elk geval wel het verschil in aandacht voor en behandeling van voor minderheden bedreigende boodschappen.

"Ga je schamen, jullie versterken juist een klimaat waarin de LHBTI-gemeenschap gevaar loopt, twitterde iemand over de actie van het RD. "Vrijdenkend Nederland? Hoezo vrijdenkend?", plaatst een ander.

Geen opmerkingen: