18 maart 2023

Ophitsen tegen schrijvers


De politie heeft vorige week twee verdachten gehoord in het onderzoek naar smaad, belediging en bedreiging van schrijver Pim Lammers. Lammers was aangezocht als schrijver van het Kinderboekenweekgedicht 2023. Nadat hij met de dood was bedreigd heeft hij zich teruggetrokken. ‘Een gedicht schrijven is mij geen doodsbedreigingen waard', aldus de schrijver. 

De bedreigingen volgden op de verspreiding van enkele uit de context gehaalde zinnen van een boek van Lammers over de relatie tussen een voetbaltrainer en een 12-jarige jongen. De Actiegroep 'Gezin in Gevaar' ziet in de schrijver een gevaarlijke promotor van pedofielen en transgenders. De groep kreeg steun van Telegraaf-presentatrice Monique Smit, fotomodel en verspreider van complottheorie├źn Kim Feenstra en Tweede Kamerlid Wybren van Haga (ex-VVD, ex-FVD, nu BVNL). 

Van Haga stelde Kamervragen waarin hij van de minister een standpunt verwacht over het werk van Lammers als 'ongepast en pedagische onverantwoord'. Verder vraagt hij ook een reactie van de minister op zijn stelling over de 'de steeds verder oprukkende tendens dat kinderen op jonge leeftijd
geconfronteerd worden met informatie en vraagstukken rondom seksualiteit, waarbij zij actief
worden aangemoedigd om met hun eigen seksualiteit bezig te zijn, terwijl zij daar in veel
gevallen nog helemaal niet mee bezig en/of aan toe zijn en ook niet aan blootgesteld zouden
moeten worden?'

Het antwoord van minister Dijkgraaf is nog niet bekend. Ik mag hopen dat hij het Kamerlid er op wijst dat hij zich als minister niet hoort te bemoeien met de inhoud van literaire werken, noch met de opvoeding van jonge kinderen. Zelfs een rechts blad als Elsevier bekritiseert Van Haga als adept van de Iraanse geestelijkheid. 

Ook schrijvers die Lammers steunen worden bedreigd. Het politieonderzoek richt zich nu op degenen die de bedreigingen hebben geuit. Maar zouden ze ook niet eens moeten gaan praten met Van Haga, Smit, Feenstra, die christelijke actiegroep en anderen die hen er toe hebben aangezet? 

[foto: Wilma van den Brink CC]

Geen opmerkingen: