15 oktober 2016

Een klok in de moskee

Het verkiezingsprogramma van de SGP bevat een opmerkelijk punt: de partij wil gebedsoproepen van de moskee verbieden. Fractievoorzitter Kees van der Staaij keert zich tegen de 'islamisering van de publieke ruimte'. 'Gemeentebesturen zeggen niets te kunnen doen', zegt hij. 'Dan wordt het tijd dat de Kamer in actie komt. Wat ons betreft klinkt de oproep helemaal niet, maar als daar geen meerderheid voor is, dring het dan zoveel mogelijk terug.'

Gemeentebesturen kunnen niets doen -dat moet Van der Staaij ook weten- vanwege de vrijheid van godsdienst en het respect voor gelovigen waardoor zijn eigen orthodoxe groepering ook alle ruimte krijgt om vrouwen te discrimineren en niet-gelovigen op zondag in bepaalde plaatsen te dwingen zich aan de voorgeschreven rust van kerkgangers te houden.



Van de vergelijking met klokgelui wil Van der Staaij niets weten. De islamitische gebedsoproep is 'een geloofsbelijdenis', en die wil hij niet horen. Beierende klokken zijn neutraal. Een opvallend argument voor een partij die, afgaand op haar uitingen, voor weinig anders bestaat dan het publiekelijk afleggen van geloofsbelijdenissen. Wat de immer rechtsstatelijke Van der Staaij hiermee doet is in feite de overheid oproepen om te discrimineren op grond van religie. Is hij misschien net als Rutte bang kiezers te verliezen aan de PVV?

Trouw-columnist Ephimenco (15/10) heeft wel begrip voor het plan van de SGP. Hij heeft 'akelige associaties' bij de islamitische gebedsomroep. Bovendien ergert hij zich aan het Arabisch. Waarom kan 'god is groot' niet in het Nederlands worden omgeroepen? 'Mocht dat niet lukken', schrijft hij, 'probeer dan eens een paar klokken op de minaret te zetten, want die spreken een universele taal en maken de assimilatie makkelijker.'

Hier komt de xenofobe aap uit de mouw. De klokken -ons geluid, of eigenlijk wij- zijn universeel. En jullie moeten een toontje lager zingen en je aanpassen. Dat is het niveau waarop aan de rechterkant van Nederland wordt gesproken over omgang met andere godsdiensten en andere culturen. En zo stuur je islamieten op het pad van de radicalisering. 



1 opmerking:

Oebele zei


Als de oproep in het nederlands en met het natuurlijke stemvolume van de omroeper plaatsvindt is het wat mij betreft o.k.